Kamp Vught - officieel KZ Herzogenbusch - was het enige, naar Duits model opgezette concentratiekamp in bezet Nederland. Ten zuiden van 'De IJzeren Man' bij Vught verrees vanaf de zomer van 1942 een groot kamp met vele barakken, een cellencomplex, een Kommandantur en vele gebouwen meer. Een gracht, een dubbele omheining en 24 wachttorens moest elke kans op ontsnapping verhinderen.

Buitencommando's

 

Kamp Vught was intern verdeeld in o.a. een Judendurchgangslager, Schutzhaftlager en Frauenlager, maar er was ook een sloperij van vliegtuigwrakken en een Philipscommando. Kamp Vught viel namelijk onder het SS Wirtschafts- und Verwaltungshauptamt en stond daarmee ten dienste van de Duitse oorlogsindustrie.  Mede daarom werden grote groepen kampgevangenen ook buiten het kamp ingezet in Aussenkommando's.

Dwangarbeid

 

Voor de uitbreiding van de taxibanenstelsels op diverse Luftwaffe-vliegvelden in Nederland werden vanaf augustus 1943 gevangenen uit Vught ingezet op o.a. Eindhoven, Gilze-Rijen en Venlo. Lange werkdagen, mishandelingen door de SS'ers, gevaren door geallieerde bombardementen maakte de dwangarbeid op de vliegvelden tot een kwelling. Ook werden gevangenen ingezet bij het transport en opslag van munitie en het vullen van bomtrechters na geallieerde luchtaanvallen. Niet voor niks waagden diverse dwangarbeiders een vluchtpoging. Na Aussenkommando Venlo wachtten veel gevangenen immers een onzekere en gevaarlijke toekomst. De presentatie gaat op al deze aspecten in, laat ooggetuigenverslagen spreken en schetst aan de hand van documenten, kaartjes en foto's een indringend beeld van deze vergeten oorlogshistorie.

 

Interesse? Klik hier voor een afspraak