Op 20 december 1942 werden Venlo en Blerick opgeschrikt door een enorme explosie. Achter een huizenblok aan de Maasbreesestraat was een projectiel neergekomen met een verwoestende uitwerking. 17 mensen vonden de dood, diverse panden werden verwoest of raakte zwaar beschadigd. Kort voor de inslag hebben getuigen een brandende staart en flink geraas/geronk gehoord. Toen ook nog eens Duitse officieren veel belangstelling toonde voor deze ramp vermoedde de getroffen burgerij een Duits experiment...

 

Duitse vliegende bom?

 

De verschijnselen die de getuigen hebben waargenomen lijken op die van een geheim Duits wapen: de Vliegende Bom V-1. Dit projectiel werd vanaf juni 1942 ontwikkeld om Engeland te kunnen bestoken.

Tegen deze V-1 theorie bestaan enkele zwaarwegende twijfels. Op deze rampavond werd namelijk ook Duisburg bestookt door bijna 200 Britse bommenwerpers. Bij de bomladingen zaten in totaal 40 luchtmijnen. 

 

Britse luchtmijn?

 

Voor het scenario 'Britse luchtmijn' kunnen we op veel bronnen terugvallen. Helaas is de informatie in die bronnen niet altijd even consistent. De zoektocht naar de toestellen met een luchtmijn was uiterst moeizaam. Feit is wel weer dat het tijdstip van de bominslag in Blerick naadloos past in de tijden waarop Duisburg met bommen werd bestookt. Was de bom op Blerick een Duits experiment of van Britse oorsprong? De lezing scheidt fictie en feiten. 

 

Interesse ? Klik hier voor een afspraak