Op 1 september 1939 viel Hitler-Duitsland Polen binnen en verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. De pogingen van de Britse minister-president Neville Chamberlain om Hitler af te houden van verdere veroveringen waren mislukt. Nu de diplomatie had gefaald, zocht Chamberlain naar mogelijkheden om de Duitse oppositie te mobiliseren. Die contacten werden op een lager niveau gelegd en daarom toevertrouwd aan de Britse geheime dienst. Haar enorme reputatie stond helaas niet in verhouding tot de realiteit. In Nazi-Duitsland bestonden namelijk drie, op succes beluste diensten: naast de militaire inlichtingendienst Abwehr  waren dit de  Sicherheitsdienst en Gestapo.

 

Kat en muis

 

Major Stevens en Captain Best van de Britse geheime dienst Secret Intelligence Service bundelden hun krachten op bevel van hoger hand. Een van hun informanten beweerde contacten te hebben met de Duitse oppositie tegen Hitler. In werkelijkheid kwamen Stevens en Best in contact met Walter Schellenberg van de Gestapo.  GS-III, de Nederlandse inlichtingendienst, stelde luitenant Klop ter beschikking om die gesprekken te faciliteren. Klop alias de Britse luitenant Copper luisterde 'gratis' mee bij de gesprekken. Op 9 november 1939 was een afspraak gemaakt bij het Venlose café Backus aan de Nederlands-Duitse grens naar Herongen.

 

Schietpartij

 

Onderweg naar Venlo bespraken Stevens en Best de aanslag op Hitler in München de vorige avond. De aanslag kon in Duitse ogen niet het werk zijn van een eenling, dat was vast het werk van de Britse geheime dienst. Men beval de arrestatie van Best en Stevens. Zij hadden amper geparkeerd naast Backus toen het Duitse overvalcommando de auto bestormden. Klop opende het vuur maar legde het af tegen de overmacht. Best, Stevens, Klop en chauffeur Lemmens werden over de grens gesleept. Voor het eerst was de Nederlandse neutraliteit gewapenderhand geschonden. In mei 1940 was het Venlo Incident een van de Duitse voorwendsels om ons land binnen te vallen. In de lezing hoort u de andere gevolgen.

 

Interesse ? Klik hier voor een afspraak