In augustus 1792 is er al sprake van een ballonvlucht bij Venlo, maar de eerste echte kennismaking met de luchtvaart vond plaats in juni 1911. Op de Venlose Groote Heide zagen ongeveer 20.000 mensen deelnemers aan de Europese Rondvlucht van Parijs-Londen landden en vertrekken.

 

Luchtvaartkoorts

 

Na de Eerste Wereldoorlog waarin Nederland wel neutraal was, begon de luchtvaart aan een ongekende ontwikkeling die Venlo niet onberoerd liet. Al in 1919 werden rondvluchten gemaakt vanaf de Groote Heide. Ook in de jaren '30 kregen veel Noord-Limburgers hun luchtdoop tijdens de zomerkermis, als een KLM-toestel passagiers mee nam tegen betaling. Een andere, onuitwisbare indruk maakte het bezoek van het imposante Duitse luchtschip Graf Zeppelin in 1930. De luchtvaartkoorts kreeg ook regionale navolging: er werden zweefvliegclubs opgericht in Tegelen en Venlo. De in juli 1932 opgerichte Venlose Zweefvlieg Club vloog voor 1940 in Well, maar sinds 1946 vanaf de Venlose Groote Heide.

 

Gevaar uit de lucht

 

Na de Duitse bezetting probeerde de Britse luchtmacht de industrieën in het Roergebied te bestoken vanuit de lucht. In oostelijk Nederland verrees een keten van vliegvelden van waaruit nachtjagers opstegen om aan dit gevaar het hoofd te bieden. Het vooroorlogse hulpvliegveldje Venlo werd uitgebouwd tot een grote militaire vliegbasis: Fliegerhorst Venlo. Door de aanwezigheid van de Luftwaffe en de Amerikaanse luchtmacht na de bevrijding, zijn diverse bijzondere vliegtuigen in het Venlose luchtruim verschenen. Na de oorlog was het luchtgevaar geweken, maar nog geen einde gekomen aan de rijke luchtvaarthistorie. Integendeel...

 

Vliegen als recreatie

 

Hoewel het Venlose bedrijfsleven wel wat zag in een lokaal vliegveld, wilden de tuinders graag hun landbouwgronden terug. De Venlose Zweefvlieg Club betrok een voormalige Duitse hangaar. Daarna wisten

ook ballonvaarders, vliegtuigen in nood of zelfs een Deutsche Raketengesellschaft  de Groote Heide te vinden. Het laatste hoofdstuk van de hechte band tussen Venlo en de luchtvaart is nog niet geschreven. Begin 2017 fuseerden bijvoorbeeld de Venlose Zweefvlieg Club en Eindhovense EACzc tot de nieuwe vereniging VEZC. Zo blijft de vliegerij haar grenzen verleggen, ook na 100 jaar. 

 

Interesse ? Klik hier voor een afspraak