Wie verstoken is van betrouwbare informatie over de achtergrond of toedracht van een waarneming, is geneigd om zelf verklaringen te bedenken. Zeker in oorlogstijd leidde dit tot tal van mythes. Als eenmaal een mythe gemeengoed is geworden, wordt het nog lastiger om werkelijkheid en fictie te scheiden. Kort na de Duitse inval was een populair verhaal dat de bezetter hun oorlogsdoden ijlings naar Duitsland brachten om de zware verliezen te verdoezelen.

  

Onvindbaar

 

Naarmate de oorlog voortduurde, ontstonden diverse spionagegroepen. Zij stuurden met wisselend succes berichten naar Engeland. Een van die berichten maakte gewag van het bestaan van een onderaardse gang onder de Maas van Venlo naar de Blerickse kant. De Venlose bodem heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven, maar een tunnel' is nooit gevonden.

 

Verklaarbaar

 

Veel oorlogsmythes danken hun bestaan aan het Luftwaffe-vliegveld Venlo, zoals de nachtelijke verschijning van een eenzaam vliegtuig. Deze dropte enkele bommen en verdween weer. Bekend was, dat enkele stadgenoten bij de Royal Air Force in dienst waren. Vrolijke Frans was beslist een van hen, dachten de Venlonaren en hebben hieruit hoop geput dat ooit de bevrijding zou komen. Die waarde van hoop was misschien groter dan enkele bommen afbreuk deden aan de Duitse oorlogsinspanningen. 

 

Interesse ? Klik hier voor een afspraak