In juni 1911 was de Venlose Groote Heide etappeplaats tijdens de Europese Rondvlucht Parijs-Londen. Een enthousiaste burgemeester van Rijn bleef tot na de Eerste Wereldoorlog pogingen doen om in zijn stad een vliegveld te realiseren. Het Ministerie van Oorlog echter wees haar oefenterrein alleen aan als hulpvliegveld voor de Nederlandse luchtvaartafdeling. Pas na de Duitse bezetting besloot de Luftwaffe om dit hulpvliegveldje uit te breiden tot Fliegerhorst Venlo.

 

Nachtjagers

 

Op 18 maart 1941 arriveerden zwartgeschilderde toestellen op het vliegveld: de Messerschmitts van de eerste Gruppe van Nachtjagdgeschwader 1. Zij moesten het industriële Roergebied beschermen tegen de bommenwerpers van de Britse Royal Air Force. Sterke zoeklichten in een langgerekte zone van Nijmegen tot Budel, hielpen de nachtjagers door de bommenwerpers in hun lichtbundels te 'vangen'. Boordradar bestond immers nog niet. Vooral in 1941 en 1942 stortten veel bommenwerpers neer in onze regio.

 

Bijzondere operaties

 

Gedurende haar bestaan zijn diverse eenheden op vliegveld Venlo gestationeerd geweest. Vooral in 1944 verbleven ook jachtvliegtuigen en bommenwerpers meerdere weken in Venlo. Spraakmakend was de inzet van de Me163, het eerste operationele raketvliegtuig. Weer een andere eenheid bracht vliegende bommen (V-1's) tot boven de Noordzee om daar de V-1's richting Engeland te lanceren, maar ze leed zelf hoge verliezen bij deze missies. Drie zware bombardementen op 25 februari, 15 augustus en 3 september 1944 luidde het einde in van vliegveld Venlo. Kort na 17 september 1944 werd het complex definitief opgeven. Veel onderkomens en hangaars werden opgeblazen.

 

Amerikaanse basis Y-55

 

Na de bevrijding van Venlo op 1 maart 1945 werden de startbanen van het gehavende complex met spoed hersteld door en voor de Amerikaanse luchtmacht. Zij gebruikten de basis ter ondersteuning van de geallieerde Rijnoversteek eind maart 1945. Eind april arriveerden nog twee bommenwerper Groups maar zij vlogen geen gevechtsmissies meer. Eind september 1945 verlieten de laatste Amerikaanse militairen de vliegbasis. De mythevorming was begonnen, overblijfselen werden geruimd en de natuur won het terrein terug. Sinds 1946 is een deel van het terrein zweefvliegveld voor de Venlose Zweefvlieg Club (nu VEZC).

 

Interesse ? Klik hier voor een afspraak